čtvrtek 28. května 2020

Avatar: jaký živel byste chtěli ovládat?


Pravda je, že pravděpodobně nebudu tou cílovou věkovou skupinou, kterou chtěli tvůrci tohoto animovaného seriálu oslovit, ale některé věci jsou prostě jednoduše super a nepotřebují škatulkování. Jako Pribináček, který se prezentuje jako dětský dezert a přispívá k tomu jak jeho obal, reklama, celkový objem výrobku, tak obecné povědomí o tomto produktu, ale stejně si ho my dospělí sem tam dáme. A neměli bychom se stydět. Stejně tak je to s Avatarem: Legenda o Aangovi. Jako malá jsem na tento seriál bohužel nenarazila a tak si ho shlédla až teď, ale myslím, že by se mi zamlouval tak či tak. Koneckonců, jsem pořád takové přerostlé dítě.

První zajímavostí o Avatarovi je fakt, že se jedná o seriál americké produkce, ačkoliv styl animace vám okamžitě křičí japonské anime. Americké anime. Jak tohle může dopadnout? Co se týče anime, tak nejsem zrovna někdo, kdo by mohl tvrdit, že je v něm nějak zběhlý nebo viděl mnoho snímků. Samozřejmě se mi jako skoro každému líbí tvorba Hajao Mijazaki a jeho Cesta do fantazie nebo Princezna Mononoke, a viděla jsem taky Clannad a Clannad - After Story (který je mimochodem fantastický, potom máte chuť na něco delšího), ale tím má výprava do světa anime končí. Sem tam jsem něco shlédla, ale kromě výše vyjmenovaných vás nemůžu obohatit ničím víc, co by mi utkvělo v hlavě. Proto tuto recenzi berte jednoduše jako názor někoho, kdo toho o anime sice moc neví, ale líbilo se mu!

Avatar: Legenda o Aangovi vypráví příběh o Aangovi, docela (ne)obyčejném dvanáctiletém chlapci, který se narodí jako Avatar. Respektive, jako reinkarnace dalšího Avatara, kteří jsou vládci všech čtyř živlů a jsou těmi, kteří by na zemi měli nastolit mír. Sám se narodil jako vládce vzduchu a má před sebou ještě další tři živly, které se musí naučit ovládat. Docela jednoduchá rovnice, řekněme, jenom kdyby Národ ohně na světě nedělal neplechu a tak dělal tuto docela přímočarou cestu tak složitou. Kromě Národu Ohně a Vzdušných nomádů jsou tady i Vodní kmeny, ze kterého jsou Aangovi přátelé, kteří ho na cestě doprovázejí. A Království země, kde také nakonec parta přibere společnici na cestu. A lemura. A mluvila jsem o létajících bizonech? 


Každý díl v tomto seriálu o třech sériích má okolo dvaceti minut a každý má v sobě akce požehnaně, epizody opravdu letí jedna za druhou. To je také díky hlavním postavám, které jsou prostě a jednoduše sympatické, pár dílů vám bude stačit k tomu, abyste je přijali za své. Máte tady plešatého Aanga, na kterého padlo velké břímě znovu sjednotit všechny národy, ale přeci jenom je to pořád kluk, který vyrůstal mezi mnichy a měl by mít pravděpodobně jiné věci na práci, než zachraňovat svět. Moudrá Katara, ta nejmoudřejší ze skupinky, taková ta holka, která zaujme mateřskou roli, ať chcete nebo nechcete. Sokka, který sice není nejmoudřejší, ale situaci vždy trochu zlehčí svým dětinským humorem a připomíná vám toho spolužáka ze základky, který vypadá, že sice moc rozumu nepobral, ale potom zčistajasna zaexceluje na nějakém obzvlášť obtížném testu. 

Vedlejší postavy jsou tady rovněž fantastické, vyzdvihnout se tady musí i záporné postavy, které ač vám můžou lézt v první sérii na mozek, můžete se od nich dočkat nečekané akce v dalších dílech. Všechny postavy tady procházejí určitým psychologickým vývojem, jak rostou, dostávají se do situací, které je mění a posouvají dále, nikdo tady jednoduše nestojí tam, kde jste je na začátku našli. Ačkoliv jsou postavy animované, občas vám přijde, že jsou i tak mnohem reálnější, než některé postavy, které znáte z klasických filmů. 

Celé vyprávění, při kterém se budete bavit, smát, dojde i na napětí a akci, podkresluje mimořádně dobrý soundtrack. Pokud jdete po fantasy prvcích, tak těch se tady dočkáte požehnaně - samotné ovládání živlů a všechno, co s nimi vládci dovedou předvést, duchové lesa, létající bizoni a lemuři a další. Země a prostředí, které mladí hrdinové  prozkoumávají, je působivé, pořád se něco děje a rozhodně vám nenechává  prostor pro nudu. Pokud hledáte seriál, který není moc dlouhý, co se týče délky jednotlivých epizod, a třeba se vám zatím nechce moc zaplout do japonského anime a chcete vyzkoušet něco více evropského (v uvozovkách), tak bych vám tento seriál doporučila bez váhání. A když ne pro vás, tak pro děti to musí být rovněž parádní podívaná.

A jaký živel bych já chtěla ovládat? Vzduch.


3 komentáře :

  1. Já jsem viděla natočený 1 díl filmu. Tahle verze kresleného mě moc nenadchla i když jsem nějaký díl viděla. Možná to je i tím, že jsem ho viděla, až po dvacátém roku svého života. V té době u mě moc animované filmy a seriály nezaujaly.

    OdpovědětVymazat
  2. O tomhle jsem vůbec nic neslyšela a asi to není můj šálek kávy, ale myslím, že by to mohlo být něco pro mého tátu, který má občas podobné věci rád :)

    A jaký živel bych chtěla ovládat? To je pro mě jako pro nerozhodnou pěkně záludná otázka :D Možná asi vodu, i když jsem ohnivé znamení.

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som totu rozprávky pozerala neustále a Naruto :D A ešte aj WITCH ktoré tiež ovládali živly. Vždy som si predstavovala že ovládam oheň.

    CHLAPEC ALEBO DIEVČA? BUDE TO 5 CHLAPČEK?

    OdpovědětVymazat