pondělí 25. května 2020

Problematická pleť: vliv na sebevědomí & co lokálně používám


Mít akné v dospělosti, kdy už se nemůžete vymlouvat na puberťácké hormony (ačkoliv zrovna hormony samy o sobě mohou být jeho hlavní příčinou) a s ní často spojovanou mastnou pleť, je prostě otrava. Doma se nad nějaké pupínky ještě dokážete trochu povznést a neřešíte, protože už z vás mají být mentálně dospělí a váš mozek by se neměl zaobírat takovými triviálními záležitostmi, jako je pár červených teček na obličeji. Ale jakmile překročíte práh domu, možná se trochu vrátíte pár let zpátky, kdy jste doufali, že při cestě do školy nepotkáte nikoho známého a vlastně se na vás nikdo celý den nepodívá, aby to neviděl. Pizza face, uherák, poďobanec

Ale teď už přece do školy nejdete. Teď vás čeká dlouho očekávaný pracovní pohovor, před kterým se vaše pleť rozhodla, že si prostě udělá mejdan a vynahradí si těch pár dnů, kdy jste vypadali jako člověk, co má život pod palcem. Asi to každý známe, alespoň v nějaké míře. A ačkoliv by většina sluníčkářů podotkla, že na světě jsou horší věci (což velmi upřímně připouštím) a na akné ještě nikdy nikdo neumřel, tak mi nepřijde úplně fér posuzovat trable druhých dle vlastního měřítka. Dle Wikipedie akné v nějakém životním stádiu postihuje 85 - 100 % populace, takže se jedná o celkem známou věc snad pro každého. Liší se však to, v jakém měřítku člověka akné postihne. Nemůžu o sobě tvrdit, že bych ve svých pubertálních letech patřila k těm nejhorším nejhorším případům, ale stačilo to na to, aby si toho začalo všímat okolí - rodina, spolužáci, občas dostanete takový divný pohled od náhodného kolemjdoucího, ale to se asi nepočítá, třeba se mu jednoduše nelíbil váš účes. 

A všichni vám začnou okamžitě něco doporučovat. Vždyť tohle přece není žádná zvláštní forma onemocnění, na tohle může být každý expert a vyjádřit se, jak tahle zázračná mast pomohla Anče z vyššího ročníku. Nebo byste mohli zkusit trochu více pít. Sportovat. Nemýt si obličej. Mýt si obličej. Začít používat nějakou high-end značku čistících emulzí, protože drogérkové už na vás jednoduše nestačí, tak je třeba trochu sáhnout do kapsy. A potom už jdete k dermatoložce, která vám s širokým úsměvem na tváři ráda doporučí tyto zázračné tabletky, za jejichž předepsání se naopak zaplní kapsa právě jí (tohle berme s nadhledem, rozhodně bych nechtěla shazovat celkovou práci dermatoložek). Jenže vy prášky nechcete brát. Tak to už se potom holt budete muset vydat svou vlastní cestou. Občas něco pomůže, občas ne, občas máte dny, kdy by vás mohli použít jako modela na reklamu v televizi, kde budete s úsměvem vychvalovat mycí emulzi, kterou jste nikdy v životě nepoužili. 

Téma akné pro mě bylo vždy citlivé a pokud už se o něm zmiňuji před druhými lidmi, tak se ho nesnažím nijak zveličovat ani házet dolů. Už tak je to téma, na které má spousta lidí spousta názorů, článků na něj existuje nespočetně a produktů na léčení ještě více. A proč je tak taková věc, o které toho víme spoustu, nepříjemným tématem? No, určitě se nebavíme o ničem, co by vypadalo moc esteticky, jakkoliv to hezky zabalíme. Většinou se koncentruje na obličeji, který každý vidí. Občas se těžko určuje, co je hlavní příčinou. Dědičnost, hormony, stres, potravinová intolerance a přidejte si další náhodilé. Je toho strašně moc a akné každého z nás je trochu jiné. 

V tomto článku bych nechtěla zmiňovat věci, které dělám abych akné předcházela. To samotné je třeba brát s určitou rezervou, protože ačkoliv se občas snažím, přijde mi, že dělám všechno správně, tak potom přijde nějaká ta náhodilá a všechno pokazí. To se stává a postupně se s tím faktem začínám smiřovat. Chci být na sebe hodná a nedrbat se za něco, nad čím nemůžu mít absolutně stoprocentní kontrolu. Protože nemám. Tohle se občas lehčeji píše, než řekne a reálně provádí, ale je to proces, baby krůčky, které pomalu vedou dále. A tak, když už to jednoduše přijde a je třeba trochu zmírnit následky, mám dva produkty, které už používám strašně dlouho a předčily pro mě všechny speciální mastičky na akné, které mi byly dlouho doporučovány a jednoduše nefungovaly. 

Tea Tree Oil


Tea Tree Oil je mým všestranným pomocníkem pro léčení, vysušení a dezinfikování aktivního akné na obličeji. Na lahvičce většiny těchto olejů se uvádí, že by se neměl používat neředěný. Já osobně po používám lokálně na jednotlivé pupínky, nanesením oleje (stačí opravdu troška) na vatovou tyčinku a jemným přetřením. Určitě by se dal ale použít i smícháním s vaším oblíbeným denním krémem a nanesením poťupkáním na postižené místo i touto cestou. Je třeba brát v potaz, že opravdu dost vysušuje, tudíž je potom potřeba soustředit se i trochu na hydrataci. Nádherně voní, je to produkt přírody a osvědčil se mi také při léčení oparů na rtech. Já ho většinou kupuji v lékárně, ale dá se snadno pořídit i přes internet.

Sudocream



A potom je tady Sudocream - velmi šetrná zinková mast, kterou asi budou znát spíše maminky, jelikož se používá především na ošetření dětské pokožky. Mně však zabírá i na léčení pupínků. Mast nanáším opět lokálně, zanechává bílý nepropustný film, který je v některých obdobích krušného života ženy občas žádaný, když už se prostě nemůžete koukat na svůj rudý obličej. Používám ho spíše až na hojení akné, které už není aktivní, k hojení stroupků, ale také i na podkožní akné. Pokožku zklidňuje, změkčuje a klidní podráždění. Je to takový všestranný pomocník, i k hojení menších ranek a štípanců. Většinou pořizuji také v lékárně.


2 komentáře :

  1. Ten tea tree používám taky, už to mám i na nějaké věci vyzkoušené. U mě to je jakš takš dobré, ale sestra má s tím velké problémy. Zkouší tolik věcí a nic jí nepomáhá... Potom si to zapudruje, ale taková obří vrstva pudru mi přijde, že jí moc nesluší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky jsem zapudrovávala, až to ze mě padalo. Když už člověk vyzkouší tolik věcí a nic nepomáhá, tak mi přijde, že se mu alespoň trochu uleví, když to alespoň "nejde vidět".

      Vymazat