čtvrtek 7. května 2020

Crash Landing on You: k-drama z prostředí KLDR, co stojí za zhlédnutí

8 'Crash Landing on You' locations to fall in love again in South ...

Pokud jste ještě během nudných chvílí nepropadli kouzlu povětšinou nerealistických k-drama sérií, které spoléhají na nemožně atraktivní herce, nerealistické scénáře, opakující se příběhy (chudá žena, bohatý muž, přetočit a zopakovat) & takový ten dětský korejský humor, mám pro vás jedno, s kterým můžete začít. K-drama jsem propadla během svých vysokoškolských let, kdy jsem mezi zkouškami a tím vším stresem okolo nechávala mysl odpočinout, přesně na tohle jsou tyto série vhodné. Jednoduché, s jednoduchým uvedením, zápletkou a koncem, jednoduše watching comfort stuff. Někdy občas zkrátka nemáte náladu na komplikované kousky, u kterých musíte tu hlavu namáhat. K-drama mohou být opravdu návyková. Zábavná. A navíc je to něco jiného. Korejská kultura, jiné myšlení a vyjadřování, korejský jazyk, který uchu dobře zní, to je hotový balíček. 

Na Crash Landing on You jsem přišla během minulého měsíce, kdy jsem potřebovala nový seriál ke cvičení. Domácí cvičení většinou nezvládám bez sledování čehokoliv, ať už je to nějaká náhodná epizoda Friends nebo náhodný youtube cestovatelský vlog. Do oka mi padlo právě toto drama, které slibovalo romantickou komedii částečně z prostředí Severní Koreje. To už člověka upoutá hned na začátek. Seriál z prostředí nejvíce uzavřeného státu na světě? To nebude jen tak. Abych pravdu přiznala, tak jsem poměrně sucker na dokumenty ze Severní Koreji a viděla jsem toho možná až příliš. Výpovědi severokorejských uprchlíků, dokumenty profesionálních journalistů, vlogy Youtuberů, kteří se dostali na ty proslule známé, do detailu organizované zájezdy do Severní Koreji - byla toho celá řada. O to více mě zajímalo, jak tvůrci vůbec s takovým tématem můžou naložit, aby to bylo nějak stravitelné, nikoho neurazilo a nic neglamorizovalo. 


Toto k-drama vypráví příběh úspěšné (self-made) business ženy z Jižní Koreji, které se stane při paraglidingu nehoda a skončí v Severní Koreji, kde narazí na jednoho kapitána KLDR, s kterým se nakonec spřátelí a pomůže jí dostat se zpátky domů. Nakolik je situace v KLDR vykreslena realisticky, nad tím asi můžeme jenom uvažovat, protože to ví jenom ti, kteří si bohužel tímto místem museli projít. Část děje, která je věnována životu v Severní Koreji, poukazuje na rozdělení obyvatelstva do jednotlivých tříd, na místní zvyky, absurditu tamního režimu a další náhodné věci, jako je časté vypadávání elektřiny, obchodování se zbožím z jihu, jemné nuance, rozdíly v jazyce Korejů ze Severu a Jihu a další.

Je zde vyobrazen chudý, ale i tak asi snesitelný život lidí na venkově. Toto drama se nepouští do žádných vyhrocených situací. Ano, jsou tu chudí sirotci, kteří na místní tržnici žebrají o jídlo, ale všechno je to pořád v takovém uhlazeném kabátku. Jinak by to ani nemohla být romantická komedie, to už by to asi nikdo nesledoval a pustil si rovnou dokument. Na druhou stranu se nám zde objevuje i vyšší třída, která obývá město Pyongyang. Do Severní Koreje se samozřejmě asi tak někdo hned nepodívá, ale scenérie, které jsou v tomto drama ukázány, vypadají na první pohled poměrně přesvědčivě. Tvůrci tohoto drama také při natáčení konzultovali se severokorejskými uprchlíky, proto by se některé věci měly přibližovat realitě.

Pro mě největším plusem bylo herecké obsazení, kdy do role hlavních hrdinů vybrali vyzrálé herce, kteří už mají mnoho rolí za sebou, jsou ve stejném věku a oba už se blíží ke 40. Celý děj příběhu tak působil o trochu více uvěřitelně a celé to sedělo - emotivní scény byly emotivní, a když to mělo být odlehčené, tak bylo. Skvělý výběr tvůrci udělali i u vedlejších postav, které se jen tak neztrácejí a když přijdou na scénu, tak víte kdo je kdo, a každý je jiný. Právě ty herecké výkony v celkovém pohledu na toto k-drama udělají svoje. S průměrnými herci by to byl možná originální příběh, který ještě nebyl zpracován, ale hůř by se na to koukalo. 

Stopáž jednotlivých dílů je opravdu dlouhá, každý má něco okolo hodiny, takže vám seriál na nějaký čas vydrží, dohromady má 16 epizod. Pokud vás zajímá otázka Severní a Jižní Koreji a chcete si k tomuto tématu pustit něco odlehčenějšího, asi bych neváhala, čeká vás pěkných pár hodin sledování. A ještě něco - je tady výborný soundtrack. 

4 komentáře :

  1. O tomto seriáli som ešte vôbec nepočula, takže vďaka za tip, znie to zaujímavo :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda k-drama, tak se určitě bude líbit. Je to moc pěkně zpracované. :)

      Vymazat
  2. Tohle vypadá dosti zajímavě. Až budu mít čas pokusím se na to podívat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus, je to sice trochu žrout času, ale to všechny TV shows v podstatě. :)@@

      Vymazat