sobota 2. května 2020

How to be more eco-friendly: jednoduché tipy


Hrne se to na nás ze všech stran. Musíme být více v souladu s přírodou. Být ohleduplní v různých oblastech, ať už se bavíme o stravě, nakupování, životním stylu, třídění odpadu a dalších, abychom měli vlastně těm dalším generacím, které tady po nás budou, vůbec co předat. Co si budeme povídat, sama jsem moc nevyrostla jako holka ekologická. A ani teď nemůžu říct, že bych svůj život vedla bezchybně, na sto procent šetrně k přírodě. Věřím však v malé kroky, které každý může podniknout bez většího omezení, které by se týkaly jeho života. Ono je totiž lehké říct si, že další den se z vás stane druhá Greta Thunberg.

Nemyslím si, že je proveditelné, aby každý z nás dělal vše na sto procent. Jsme přeci jenom lidé z různých zázemí, postojů a přístupu k všedním věcem. Někdo měl to štěstí, že ho rodiče už od malička vedli k tomu, aby plastový kelímek od jogurtu házel do tohohle pytle a krabičku od lentilek do druhého. Někdo na tom byl dokonce ještě lépe a každé pondělky byl doma zaveden den bez živočišných produktů. Nebo vegetariánský oběd o víkendu. No, na smaženém květáku s brambory přece není nic špatného. A někdo v tomto ohledu byl ještě dál, svačinu nosil v krabičce, místo toho, aby měl rohlík zabaleny v papírovém ubrousků a ten ještě zabalený do igelitového sáčku. Pro jistotu. Tento obal poté doputoval hned po velké přestávce do koše. Igelit i papír. Samozřejmě do takového všestranného třídního koše, kde by se po krátkém průzkumu našlo prakticky všechno. Ale to už zacházíme možná trochu daleko. 

Abych vysvětlila svou startovní pozici, od malička jsem doma moc k takovým malým, dnes už zcela běžným ekologickým kouskům moc vedena nebyla. Ani by mě samotnou nenapadlo o něčem takovém přemýšlet. Doma jsme měli jeden koš, maso se jedlo tak, jak bylo, igelitové sáčky po jednom použití končily v koši a tak. Nemyslím si, že bych tento fakt, že jsme se moc o přírodu nezajímali, měla někomu vyčítat. Jiná doba. Ano, asi i v té době existovaly extra-eko-vegan-gluten-free-OG matky, ale když si tak vzpomenu na své vrstevníky v té době, asi jsme byli všichni stejní. 

V tomto článku bych se s vámi chtěla podělit o pár jednoduchých swapů, které můžete ve svém životě učinit bez nějakých větších zádrhelů, pokud už je neděláte. Samozřejmě, do všech je třeba vložit trochu drobné práce navíc, bez toho by to nešlo. Nejde úplně ruku v ruce být super pohodlný a snažit se udělat něco pro své dobré svědomí a svět kolem sebe. 

Par jednoduchých věcí, jak si zvýšit svou eko karmu


1. Pořiďte si koše na třídění odpadu. Pokud není koš, postačí ten kbelík, který vám leží v uklízecí skříni a stejně ho nepoužíváte, protože jste dostali nový na Vánoce. (A vlastně jste se o něho taky neprosili. Co to mají příbuzní za nápady?) Na některé věci ani nepotřebujete samostatnou nádobu, koš. My třeba skla tolik nemáme a vynášíme ho průběžně, jednoduše nám prostě stojí u naší třídící stanice. Tím vás nechci nabádat k tomu, aby se vám bioodpad jenom tam povalovalo uprostřed kuchyně, ale spíše to, že není potřeba fancy vybavení na tuhle relativně jednoduchou záležitost. 

2. Zkoumejte, kde co přijde za odpad. Nikdo učený z nebe nespadl. Asi každý alespoň párkrát za život hledal, kde se má které věci zbavit. Za chvíli už vám to přijde trochu od srsti házet šlupku od banánu do směsného odpadu. A kalhoty, co se vám už nelíbí, tam asi také úplně nepřijdou.

3. Před nákupem potravin si sepište, co potřebujete koupit. Koupíte tak méně zbytečných věcí, které byste nakonec asi nepotřebovali a skončily by v koši. Na nákup se vybavte taškami, abyste nemuseli kupovat další igelitové. Poslouží starší igelitová taška, kterou vynosíte do roztrhání, nebo si pořiďte (nebo sami spíchněte) plátěnou tašku, kterou si nechávejte v kabelce/batohu, který často nosíte ven. Budete tak přepraveni i v případě, kdy se po cestě z práce rozhodnete na nákup těch přísad na banana bread, na který jste viděli recept na Facebooku. 

4. V obchodě není potřeba všechny potraviny balit do sáčku. Pokud kupuji pár kusů ovoce nebo zeleniny, nechávám je prostě tak bez obalu. Brambory asi do rukou nepoberete, tak tam vám postačí obyčejná síťovka nebo pytlíček. Já po kabelce nosím vždy několik uzavíratelných pytlíčku, které jsme za pár kaček koupili ve Flying Tiger a teď už je využíváme X měsíců. A když už ten sáček potřebujete použít, tak je fajn ho využít maximálně, tj. dát i více různých druhů pečiva do stejného sáčku, samozřejmě s ohledem na to, aby se v tom nakonec u pokladny vyznali.

5. Zkuste si v týdnu vyhradit některé dny, kdy nebudete konzumovat maso. Nebo žádné živočišné výrobky. Nebo z vás budou pescetariáni. Jakkoliv si to nastavíte a jak vám bude vyhovovat. Věřím, že takové malé krůčky mohou spousta lidí přimět k objevování nových receptů založených na rostlinné stravě. A kdyby ne, tak je fajn tomu žaludku na chvíli trochu odlehčit. A odlehčit tak spoustu dalším věcem!

6. Pijte vodu z vodovodu, když můžete. Nemusíte to být nudná čirá voda, přidejte sirup, šťávu, Tang (bleeh), trochu citrónové šťávy nebo si kupte nějaké filtrační zařízení, pokud té naší vodě opravdu nedůvěřujete. Cílem je to, aby se zmenšil odpad z plastikových láhví, které stejně nevyužijete a končí v koši. Ano, každý si občas nějaký ten balený nápoj koupí, ať už je to Coca-Cola, Sprite nebo jiný cukr cukrový. Ale vodu, kterou pijeme během dne a tvoří pravděpodobně nejvyšší procento vypitých nápojů je škoda kupovat ve flaškách, když máme z kohoutku pitnou vodu.

7. Oblečení - kupujte méně věcí, ale kvalitních. Věc, která mi trvala strašně dlouho, protože slevy miluju, a když je něco ve slevě za opravu výhodnou cenu, nevidím a chci! Je fajn sednout si a zamyslet se nad svým současným stylem, důkladně si projít, co se kde nabízí, jestli jsem schopna tuhle věc vynosit a nebude ve skříni trčet ještě pěkných pár měsíců, než bude vyřazena. Ne každý byl narozen pro minimalistický šatník skládající se z bílého trička, džínsů a jednoho černého svetru. Ani si nemyslím, že tohle je cesta, kterou by každý měl jít, pokud po tom vyloženě netouží. Vleze se vám všechno vaše oblečení do jednoho kusu průměrně velké skříně a nepotřebujete na něj samostatnou místnost? Tak to je asi fajn.

8. Oblečení nepatří do směsného odpadu. Pokud z nich opravdu vyloženě ten směsný odpad neuděláte. Oblečení, které z jakéhokoliv důvodu už doma nechcete, je třeba poslat dál. Pokud oblečení nemůžete nabídnout někomu z vašeho okolí, je několik možností. Oblečení můžete ještě za nějakou přiměřenou částku prodat na různých módních bazarech, hodně lidí používá Vinted. Nebo můžete pozjišťovat, kde se ve vašem městě nachází speciální kontejner na textil a tam ho poslat dále. Někdy je taky fajn nechat si pár kousků jen tak stranou, nikdy nevíte, kdy bude potřeba něco zaplátovat, vytvořit dítěti kostým na karneval nebo si spíchnout roušku.

A hlavně se navzájem nebijme, když u druhého vidíte v tomto směru něco špatně. Každý se postupně učí. I já. Tento měsíc byl pro například zasvěcen zkoumání toho, odkud pocházejí vajíčka, které kupuji v supermarketu. Jak je to s jakým chovem, co kupovat a nekupovat. Učte se rádi! :)

2 komentáře :

  1. Skvělé tipy, v tomto směru jich nikdy není dost a není špatné, se nad tím zamyslet a udělat něco dobrého pro planetu. :))

    OdpovědětVymazat