čtvrtek 14. května 2020

Jak pilovat angličtinu bez učebnic


Angličtina byla jak na základní, tak střední škole mým oblíbeným (snad jediným) předmětem, do kterého jsem se sice učila, ale vždy se také dalo dost spoléhat na to, co už jsem uměla. Tak pro mě bylo logické s touto zálibou pro tento jazyk pokračovat i ve stejném duchu na vysokou. Kdybych se teď mohla vrátit v čase a vybrat si ještě jednou, šla bych pravděpodobně studovat něco jiného. 
Anglicky se na dobrou úroveň naučíte i sami a teoreticky vzato už z vás po střední škole může vyjít člověk, který by neměl problém domluvit se anglicky na vysoké úrovni. Ještě před maturitou ve čtvrtém ročníku jsem se trochu omylem neomylném dostala ke cambridgeské zkoušce CAE (Certificate of Advanced English) a dalo by se říci, že bych pro sebe možná udělala více, kdybych vyjela do zahraničí a vyzkoušela si angličtinu v praktických situacích a při práci. Tento článek však nemá být žádným způsobem, jak někoho odradit od studia angličtiny po střední škole. Spíše takové zamyšlení a nastínění situace, ve které jsem já sama byla.

V tomto článku bych se s vámi chtěla podělit o několik jednoduchých tipů, jak svou angličtinu pilovat bez hodin trávených nad učebnicemi a vyplňováním různých cvičení. Jsou to spíše věci, které můžete v určitém množství zahrnout do svého každodenního života a nijak by vás neměly výrazně omezovat, pokud je již teď neděláte. Občas člověk jednoduše nechce strávit hodiny biflováním gramatiky. A pro takové jedince budou následující podbody. Tyto věci jsem používala a některé stále používám, jelikož se stále učím. Jazyk... To je takové učení na celý život.


Sledování seriálů v originálním znění + titulky

Seriály, seriály, seriály. Asi se říká, že všeho moc škodí a shlédnutí celé série za den asi nebude ta pravá cesta, kterou bychom měli jít, ale seriálům přisuzují velkou část mého pokroku v angličtině, ač angličtinu při této aktivitě asi nijak aktivně nepoužíváte. Samozřejmě můžete googlit každé slovíčko, kterému v titulcích nerozumíte,  to vás však asi co nevidět omrzí. 

Abych to zhodnotila tak nějak obecně, nejsem moc velký fanda dabingu. Většinou to zní divně, nepřirozeně a otevírání pusy na jiná slova mi jednoduše nesedí. Proto už se dlouho snažím vyhledávat seriály v původním znění. Aby u toho učení vůbec něco bylo, člověk už musí mít něco naposloucháno, pro začátečníky asi úplně sledování seriálů v angličtině nebude mít smysl, pokud si tedy nezapnou české titulky, to už se potom dá alespoň podvědomě do hlavy dostat, jak ten jazyk zní. 

Mně se osvědčilo sledovati seriály v originálu, angličtině, s anglickými titulky. Tímto způsobem se k vám dostává výslovnost i psaná podoba slov. A že občas nějaké to slovo prostě neznáte? Možná si ho dovedete nějak zařadit do kontextu. Možná se bude v onom díle opakovat tolikrát, že na něho nakonec přijdete sami. A když už si opravdu nebudete vědět rady, tak je tady tlačítko stop a můžete si danou neznámou vyhledat. Sledujete hlavně něco, co vás zajímá a baví, protože jinak toto učení nebude účinné a nejspíš daný kousek za chvilku celý vypnete. 

Je sice cílevědomé, že si budete chtít pustit nějakou naučnou sérii videí, která na vás bude plivat sama sofistikovaná slova, kterým nebudete rozumět ani v češtině, ale v konečném výsledku z toho bude velké nic. Já jsem začínala na Vampire Diaries během svých prvních ročníků na střední, pokračovala u Pretty Little Liars a nakonec The 100. Seriály asi neberte jako doporučení, jednoduše si vyhledejte něco, na co byste koukali i tak... a tentokrát bez dabingu.


TED Talks

V souvislosti se sledováním seriálů bych také ráda zmínila TED Talks. Pamatujete, jak jsem zmiňovala, že vám příliš sofistikovaná naučná videa moc nemají, pokud již v tu chvíli neovládáte angličtinu na docela decent levlu? Ale pořád byste chtěli něco naučného? V tom případě bych se s vám ráda podělila o TED Talks, které mnozí z vás už určitě znají. A kdyby ne, tak jste tady správně.

TED Talks jsou videa, záznamy z konferencí, kde řečníci (ať už už rodilí mluvčí angličtiny nebo různí další non-native speakers) na TED stage probírají různá témata, od designu, businessu, otázek životního prostředí, lidského zdraví a další. Je zde nepřeberné množství témat, tudíž si každý dokáže najít něco, co ho zajímá. Tyto jednotlivé projevy jsou založené na tom, aby se jednalo o téma dejme tomu trochu sofistikovanější (asi mám tohle slovo doopravdy ráda), ale aby ho pochopil i člověk, který z této oblasti nemá možná až tolik zkušeností. Jednoduše jsou určené pro širokou veřejnost, to si alespoň myslím já. Na TED Talks je super, že ke každému videu jsou k dispozici titulky, nebo alespoň transkript celého projevu, což usnadní práci s videem. 

Jako další výhodu bych zmínila právě to, že všichni řečníci pocházejí z různých koutů světa a setkáte se tak s nepřeberným množstvím přízvuků. Což může být na jednu stranu docela náročné na poslech, zvláště pro ty, kteří mají naposloucháno jenom z nahrávek k učebnicím angličtiny, zároveň je to však super nástroj, jak se s takovými různými přízvuky seznámit v domácím prostředí. Ono je totiž docela pravděpodobné, že se někdy setkáte s člověkem, který nebude mluvit klasickou Received Pronunciation nebo American English. Je toho mnohem více! A na přízvucích není zdaleka nic špatného. 


Interpals (či jiné sociální sítě založené na pen-pals systému)

Na stránku Interpals jsem zarazila čistě náhodou během letních prázdnin na střední, nevím, jestli jsem hledala nějakou stránku se záměrem dostat se k rodinnému mluvčímu, dalším lidem, co se učí anglicky... Každopádně, tato stránka je vlastně taková malá sociální síť, na které naleznete lidi, kteří buď vyhledávají někoho, kdo jim pomůže se studiem jazyka, bude si s nimi daný jazyk procvičovat, nebo hledají kamarády v cizích zemích, jelikož zde potkáte lidi od Ruska přes Brazílii a dále. Co si budeme povídat, i na takových stránkách se občas najdou lidé s cílem najít svou osudovou lásku, lidé vás občas budou zvát na svatby nebo vám předkládat poněkud nevhodné návrhy - to je prostě internet.  

Já jsem si na Interpals našla pár lidí, s kterými si dopisuji dodnes a jsou to buď lidé, kteří mají angličtinu jako svůj mateřský jazyk nebo byli na podobné úrovni jako já, a s těmito lidmi jsem si začala pravidelně dopisovat. Ze začátku o jednoduchých tématech, ke kterým jsme měli na každé straně co říct, až to přišlo na nějakou plynulou konverzaci o věcech and stuff. Musím říct, že ač by se tohle zdánlivě nezávazné dopisování mohlo zdát jako něco, co vám rozhodně v angličtině nic nedá, tak je tomu opravdu naopak. Pokud si dopisujete s rodilým mluvčím, tak začnete vnímat, jaké fráze používá, co vy třeba používáte špatně a prostřednictvím těchto konverzací se i vy postupně začnete lepšit a lepšit.

A nikdy není pozdě na to seznámit se s někým z druhého konce světa a najít si nového kamaráda. Nikdy nevíte, kdy se vám něco takového bude hodit. Třeba budete potřebovat průvodce, tipy na restaurace, atrakce a ubytování v nějaké destinaci, kam vyrážíte na dovolenou, a hned budete mít někoho, kdo se s vámi podělí o více osobní zkušenosti a doporučí jako pravý místní.


Žádné komentáře :

Okomentovat